2019-voda

VIR: Ekipa Pozabla, Šolski center Velenje, Elektro računalniška šola

 

VIR: TRGAMOGATE, Gimnazija Murska sobota

VIR: TRGAMOGATE, Gimnazija Murska sobota

 

 

 

 

 

 

NASVETI, KAKO ZMANJŠATI PORABO VODE V GOSPODINJSTVU

 

 

Voda je glavni vir življenja na našem Planetu. Brez nje ne obstaja popolnoma nič.
Tudi mi smo sestavljeni iz 60-75% vode in brez nje bi živeli samo tri dni.

Vedno več je delov sveta, kjer se borijo s sušami. Koliko je narodov, ki sploh nimajo dosega sveže pitne vode. Znanstveniki ocenjujejo da 1 od 8 ljudi nima dostopa do pitne vode. Globalna oskrba s svežo vodo v današnjem času je rizična in jo primanjkuje. Razlogi za to so številni dejavniki, vključno s povečanjem svetovnega prebivalstva, spremembami v načinu življenja, z ekstremnimi vremenskimi spremembami, z intenzivnim onesnaževanjem itd.

Tudi mi lahko pripomoremo k zmanjšanju uporabe vode in s tem prihranimo pri energiji in pomagamo ohraniti ta dragoceni vir življenja. Da bi zagotovili, da ne bo zmanjkalo tega pomembnega vira, moramo začeti uporabljati vodo bolj trajnostno z njenim zmanjšanjem količine uporabe. Zapomni si, da vodo si delimo z vsemi živimi bitji na Zemlji!

V povprečju naj bi en član gospodinjstva porabil za kar 40.000 -50.000 litrov vode letno. V gospodinjstvu največ vode porabimo za prhanje/kopanje in splakovanje stranišč.
Obstaja veliko načinov kako lahko pomagamo. Ne skrbi, če ne moreš vsega narediti iz seznama. Mali koraki štejejo. Izberi tisto kar lahko in že s tem veliko narediš.

Tukaj je nekaj sprememb, s katerimi lahko prihraniš pri varčevanju z vodo in pomagaš pri zmanjševanju obremenitve okolja.

 

 

KOPALNICA

 1. Tuširanje
  Namesto, da hladna voda prazno teče v obtok, ko čakamo, da se voda ogreje na primerno temperaturo, lahko postaviš vedro, kamor bo hladna voda tekla. To vodo lahko kasneje uporabiš za splakovanje stranišča pri vsaki potrebi ali za zalivanje rastlin. Predstavljaj si koliko litrov vode lahko prihraniš! Isti nasvet velja v kuhinji.
 2. Pipe za varčevanje z vodo
  Z zamenjavo glave tuša z nizkim pretokom vode lahko prihraniš in ohraniš do 20.000 l vode na leto. To je cenovno ugoden način, da postane kopalnica okolju prijazna. Pipo z nizkim pretokom vode lahko namestimo na umivalnik v kopalnici in na korito v kuhinji.
 3. Prihrani vodo in energijo tako, da zmanjšaš čas tuširanja na 4 minute
  Skoraj 1/4 vode v gospodinjstvu se uporablja pod prho. Če zmanjšaš čas tuširanja za samo 2 minuti, lahko prihraniš do 30% vode.
 4. Umivanje telesa
  Med tuširanjem, ko si umivamo telo in lase, ne rabimo, da nam v vmesnem času neprekinjeno teče voda. Zaprimo jo in ko si telo namilimo oziroma lase, ponovno odpremo vodo.
 5. Umivanje zob in obraza
  Če pustiš vodo v prazno teči približno eno minuto, izteče iz pipe za kar 10 litrov vode ali več. Med umivanjem zob in umivanjem obraza z milom, zapiraj pipo in uporabi vodo takrat ko jo rabiš.
 6. Umivanje rok
  Ali je potrebno da voda teče, medtem ko si umivamo roke z milom? Prihrani nekaj litrov vode.
 7. Mala potreba na stranišču
  Mogoče ta nasvet ni za vse. Ampak vseeno narediš s tem veliko. Je res potrebno pri vsaki mali potrebi potegniti vodo? Lahko uporabiš tudi zgornji nasvet. Uporabi vodo od tuširanja za splakovanje. Deluje popolnoma isto.
 8. Wc školjka
  Stranišča, ki imajo na voljo dvojno izpiranje, porabijo več kot polovico manj vode, kot tista stranišča, ki tega nimajo. V kolikor imaš stranišče, ki tega nima, uporabi trik in napolni malo steklenico z vodo ali plastenko z vodo in jo dodaj v splakovalnik. S tem zmanjšaš prostornino, ampak pazi, da ni velika, toliko, da bo količina zadostovala za eno splakovanje.
 9. Ustavi stalno kapljanje vode
  Če iz pipe redno kaplja, je izguba vode ogromna. Tudi do 10.000 litrov letno. Stalno kapljanje v straniščni školjki pa zapravi približno 9.000 litrov vode letno.
  Pokličimo vodovodarja ali sami zaustavimo potratno puščanje vode.
 10. Izbira pravega pralnega stroja
  Energetsko učinkovit pralni stroj je okolju bolj prijazen in tudi naši denarnici. Takšni stroji proizvedejo manj elektrike in vode. Pralni stroji z energijskim razredom A+++ porabijo kar do 50% manj energije kot stroji razreda A.

 

 

 

KUHINJA

 1. Strojno pomivanje posode
  Ne uporabljajmo pomivalnega stroja, dokler ni poln. S tem polovičnim pranjem izgubimo ogromno litrov vode.
 2. Pomivalni stroj
  Nakup pomivalnega stroja, ki je energijsko varčen in porabi manj vode. Je okolju bolj prijazen in tudi naši denarnici na dolgi rok.
 3. Ročno pomivanje posode
  Pomivanje posode v kuhinjskem koritu napolnjen z vodo. S tem prihraniš veliko, saj voda ne teče v prazno. Ali pa postaviš vedro v korito in v njem pomivaš posodo. Odpadno vodo kasneje lahko uporabiš za splakovanje stranišča.
 4. Pomivanje sadja in zelenjave
  Pri čiščenju sadja in zelenjave , lahko ponovno postaviš vedro v kuhinjsko korito. Odpadna voda je primerna za zalivanje vrta.

VRT

 1. Zbiralnik za deževnico

Zbiralnik je odličen način shranjevanja deževnice, ki jo nameniš za zalivanje vrta, za zalivanje balkonskih rož, kot tudi za sobne rastline.

VIR:

https://zaplanet.si/

 

 

 

 

INFORMATIVNI IZRAČUN PORABE VODE

Za vas smo izbrskali nekaj aplikacij, v katerih si lahko samo izračunate vašo porabo vode, glede na vaše navade.

 

aplikacija   PRIMAVODA

 

 

aplikacija IZOBRAŽEVANJE LUTRA

 

aplikacija APPS.ENKI