SEPTEMBER

SVETOVNI DAN TURIZMA

V današnjih kriznih časih, ko se soočamo s skoraj popolno ustavitvijo potovanj, je še kako pomembno praznovati dan turizma. Kljub temu, da turizem pozitivno vpliva na socialni položaj prebivalstva, pa ima le-ta negativen učinek na okolje, kar se je najbolj pokazalo v prvi polovici leta 2020, ko se je javno življenje ustavilo. Kljub pozitivnim neekonomskim učinkom turizma, ki si lahko človek malo odpočije, obnovi duševne in telesne moči, razširi obzorja, pa je turizem lahko zelo obremenjujoč za okolje. Negativni učinki turizma so razvidni na območjih z velikim številom turistov na majhnem prostoru (množični turizem). Zaradi velikega števila turistov se močno povečata poraba vode in količina odpadkov, povečan promet onesnažuje ozračje, več je hrupa, izgradnja različnih objektov lahko povzroči erozijo tal, močno se spremeni videz pokrajine. Posebej velika je obremenitev obalnega pasu v sredozemskih državah in smučarskih središč v Alpah.

Nedavni satelitski posnetki zemlje so pokazali, da je zaprtje javnega življenja očistilo zrak na Kitajskem, morje v Benetkah. Čeprav strokovnjaki ne morejo potrditi, da je ustavitev javnega življenja povzročila, da smo zadihali čistejši zrak, ne morejo niti zanikati, da je narava v času ustavitve lahko zadihala.

Svetovni dan turizma se praznuje 27. septembra vsako leto od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.

 

Turistična agencija SOLIS TURIZEM

Z več kot 20-letnimi izkušnjami dela v turizmu nudimo strankam profesionalni servis.  Hotelske namestitve doma in po svetu urejamo hitro in s konkurenčnimi cenami. Nudimo prodajo  letalskih, ladijskih in drugih vozovnic ter najem vozil ali plovil. Veliko stalnih strank se na nas obrača, kadar se sami, v paru ali s prijatelji, podajo na potovanje. Uredimo jim letalske vozovnice, najem vozila, namestitve in hkrati pripravimo program zanimivih ogledov na poti.

Vabimo vas, da se nam pridružite na skrbno pripravljenih potovanjih, ki so plod znanja, izkušenj in profesionalnega pristopa.

 


TURIZEM IN OKOLJE

 

V času karantene, letošnjo pomlad, je turizem v Sloveniji in svetu zelo trpel, kar je naša država reševala s t.i. turističnimi boni. V večjih turističnih središčih je spet nastala gneča, na kar lahko gledamo kot na negativne okoljske učinke, po drugi strani pa so manjši ponudniki, torej tisti, ki ponujajo na primer pobeg v naravo, pridobili veliko več obiskovalcev, kar je pozitiven gospodarski učinek in istočasno prijetna sprostitev.

                               

 

 

Ne glede na to, katero destinacijo izberete za svoj dopust, vam lahko podamo nekaj smernic, kako lahko s spremembami svojih navad zmanjšamo svoj vpliv na okolje.
  • Pred odhodom na dopust je smiselno preveriti in tudi izklopiti vse električne priključke v svojem domu, saj večina naprav porablja elektriko tudi ko niso prižgani.
  • Za prevoz raje izberi javni prevoz, saj je ta način bolj ekološki, v kolikor je možno pa je najboljša izbira kolo ali kar hoja, saj le takšen način omogoča neovirano raziskovanje.
  • Z uporabo digitalnih shramb podatkov lahko prihraniš papir in čas, saj velika večina ponudnikov svoje vavčerje, vozovnice, vodiče itd. omogoča tudi v digitalni obliki.
  • Lahko se izogneš velikim turističnim središčem in raje izbereš okolju bolj prijazno destinacijo. Letos je še posebno dobra priložnost za to s koriščenjem t.i. turističnih bonov.
  • Potuj s čim manj prtljage, saj na takšen način prihraniš pri stroških prevoza in potencialnem doplačilu za prtljago.
  • Izbira »zelenih« nastanitev, katerih je danes na trgu zelo veliko, je dobra izbira. Je pa potrebno paziti, da je nastanitev res prijazna do okolja in da to ni le naziv. V kolikor imate radi naravo so najboljša izbira manjši privatni penzioni ali kampi.
  • Prav tako lahko v nastanitvi večkrat uporabite brisače in rjuhe. Na vrata obesite napis ne moti, kar pomeni, da vam tisti dan ne bodo zamenjali brisač in/ali rjuh.
  • Jej v lokalni restavraciji, najbolje takšni, ki kupuje lokalno hrano ali si jo celo sama pridela (npr. kmečki turizem).
Kakorkoli se boste odločili, upamo, da boste pri tem uživali in se odklopili od vsakodnevnih skrbi!